Branding
Marketing is vaak niet meer dan gezond boerenverstand in een merkconform jasje steken of met andere woorden voor een juiste branding kiezen.
Als ondernemer hebben we allemaal te maken met concurrentie, maar vergeet niet dat we als ondernemer ook allemaal zelf consumenten zijn die andere ondernemingen kiezen o.w.v. datgene wat ons triggert om van een product of dienst gebruik te maken.
Nu en dan wordt er een nieuw product in de markt gelanceerd. Neem bv drones. Een paar jaar geleden was het een ver van mijn bed show. Ondertussen worden ze in de Aldi verkocht, waarbij ik geen statement wil maken over de Aldi, maar wel over het feit dat drones met voeding (waarvoor Aldi oorspronkelijk stond) totaal niets te maken heeft. Het gaat dus allemaal razend snel en we zien door het bos de bomen vaak niet meer.
Hoe onderscheid ik mijn product/bedrijf van dat van mijn collega’s.
Je schuimt events af om te netwerken, legt je klanten in de watten zodat je naam zijn goede reputatie bewaart, maar hoe bereik je nu de klanten die je niet ontmoet op een netwerk, of niet in contact komen met een andere klant? Dat doe je door aan de wereld te laten weten waar je uniek in bent.
En tegenwoordig kan je dat letterlijk aan de wereld laten weten. Het zou eenvoudig zijn indien we ergens op het wereldwijde net zouden lanceren dat we de beste zijn. Maar dat doet ondertussen iedereen wel. Daarom ga je op zoek naar je eigen USP (unique selling proposition) en leg je in je communicatie de nadruk op precies dat, zonder dat je vergeet wat de totaliteit van je product/dienst inhoudt.
We verkopen niet allemaal Dash dat witter dan wit wast.
We kennen allemaal de slogan van het waspoeder Dash. Niets is zo lastig en werkt vaak zo irriterend als reclame voor waspoeders. Dash claimt dat ze witter dan wit wassen en na testen bleek dat effectief ook zo te zijn. Dat was/is hun USP. Prijs speelt geen rol. Ze beweren dat ze beter zijn en doorstonden de test. Witter dan anderen, was hun merkconform jasje.
Het maakt niet uit of je gelijkaardige producten of diensten aanbiedt dan je concullega’s. Zorg ervoor dat je een branding (merkjasje) vindt voor je eigen bedrijf en dat je het waar kan maken, want niets wordt zo makkelijk opgepikt door de media dan wanneer je door de mand valt van je eigen statement (zie blog 16 oktober).
De naam van je bedrijf is daarbij een niet onbelangrijke keuze. Durven inventief te zijn, zodat je naam alvast het verhaal vertelt van wie je bent, is absoluut een aanrader.
Neem nu het overbekende Coca Cola. Aanvankelijk heette het drankje Pemberton’s French wine coca en was het een drank gebaseerd op wijn. Bij de drooglegging in Amerika was men verplicht om de alcohol eruit te halen en werd deze vervangen door een suikersiroop. De naam werd gekozen omdat hij leuk klonk. Toen er koolzuurhoudend water aan werd toegevoegd vond men dat de naam er wat zwieriger uit moest zien en werden de letters vervangen door wat ze vandaag de dag nog steeds zijn.
We spreken in het geval van Coca Cola natuurlijk van een periode waarin concurrentie nog niet zo moordend was als vandaag, maar de unieke smaak van het product heeft wel de tand des tijds doorstaan, ondanks de groeiende concurrentie. En precies dat is het USP van Coca cola. De smaak wordt misschien benaderd, maar is nooit exact dezelfde.
Vind je eigen USP
Elk bedrijf, elk product heeft zijn USP. Gaat het over smaak, de manier waarop er aan dienstverlening wordt gedaan, het product… De herkenning ervan zit in het logo en de communicatie.
Daarom is het belangrijk dat een blik van buitenaf de consument of uw partners in B2B helpt bij het vinden van uw persoonlijk USP. We hollen, we zoeken, we gaan kijken bij de collega’s, maar we vragen ons te weinig af hoe de buitenwereld ons bedrijf ziet en getriggerd wordt om ons te contacteren. Uiteraard zijn we allemaal goed bezig, want niemand leidt zijn bedrijf met het vooruitzicht om niet te groeien. Alleen remmen we ons nog te vaak af door onze sterktes niet te etaleren. Onze bescheidenheid weerhoudt ons nog te vaak om onszelf in de vitrine te zetten.
We kunnen allemaal de Coca Cola van onze sector worden, indien we niet afkijken, maar kiezen voor onze persoonlijke smaak, visie, aanpak en het aan de wereld meedelen en ultiem gaan groeien.