De kracht van netwerken
Geen enkele periode in het jaar biedt ons zoveel mogelijkheden om te netwerken dan deze rond Kerst en Nieuw.
Met meer dan 30 jaar ervaring en het tellen van het aantal bezochte events al lang geleden opgegeven, realiseer ik me dat netwerken een van de meest waardevolle toepassingen van mijn tijd is in termen van rendement – en niet alleen in geld.
Het geeft je de mogelijkheid om gelijkgestemden te ontmoeten. Mensen waarmee je op een of andere manier kunt samenwerken of waar je van kunt leren. En dat geldt niet alleen voor externe events, maar zeker ook voor de bedrijfsfeesten die er in deze periode meer dan in overvloed zijn.
Zo heel af en toe ontmoet je nog mensen die op dat moment iets aan je willen verkopen, maar door de jaren heen merkte ik dat het daar steeds minder op neerkomt. De meeste van deze sociale netwerkevenementen bieden een relaxte sfeer om op een informele manier met elkaar te praten. Je krijgt daardoor heel wat achtergrond informatie wat tijdens een verkoopgesprek meestal niet aan bod komt, en dat zorgt voor een band nog vóór je met elkaar gaat samenwerken.
Waar schuilt de kracht?
Een face-to-face ontmoeting laat sneller een blijvende indruk na, want uiteindelijk bevat het cliché, ‘It’s not what you know, it’s who you know’ wel degelijk een grond van waarheid. Een droombaan vinden of een spannend project binnenrijven; vaak is het een kwestie van de juiste mensen kennen. Al kom je zonder goede competenties natuurlijk ook niet ver, toch helpt het om terug te kunnen vallen op een breed netwerk van professionele contacten.
Dit kan altijd leiden tot toekomstige kansen voor beide partijen, in termen van hulp, advies en zaken. Het werkt ook motiverend om verder te gaan, de sprong te wagen om je eigen bedrijf te starten of gewoon je branchekennis uit te breiden.
Je hebt misschien het gevoel dat je het te druk hebt om deze evenementen bij te wonen, maar vergeet niet dat ze ook fungeren om nieuwe ideeën op te doen. Bovendien ben je onvermijdelijk bezig je naam te verspreiden over een publiek dat waarde kan toevoegen aan je bedrijf en je misschien in contact brengt met mensen die net jouw vaardigheden nodig hebben.
Netwerkevenementen geven je de gelegenheid om een paar uur te ontspannen en een praatje te maken, maar het telt wel degelijk als werk. Naast het ontspannen gevoel merk je naar het einde van het event toe dat het best vermoeiend was om je aandacht erbij te houden. Buiten het feit dat je je bedrijf en jezelf in de markt zet, is het mooiste van alles dat je ondertussen kennis er ervaring deelt. Twee mensen zien nu eenmaal meer dan één. Jonge ondernemers komen in contact met ervaring en kennis, terwijl doorwinterde ondernemers frisse ideeën krijgen en dat keert op termijn voor alle partijen dividend uit.
Een goed netwerk uitbouwen.
Een netwerk opbouwen gaat niet vanzelf. Zoek in de eerste plaats uit welke gelegenheden zich lenen tot netwerken en waar je zelf het meest mee gebaat bent. Wees proactief in je keuzes van events.
Vergeet daarbij niet dat recepties die op je eigen werkplek plaatsvinden ook belangrijk zijn. Je leert er niet alleen nieuwe mensen kennen van buiten het bedrijf, maar ook werknemers van interne afdelingen met wie je misschien samenwerkt of een project mee wil opzetten.
De aanpak
De beste manier om jezelf te profileren is … jezelf níét profileren. Benader je gesprekspartners vanuit een oprechte interesse in hun persoon en hun bezigheden. Als je er alleen op uit bent om ‘zo veel mogelijk visitekaartjes te verzamelen’, prikken ze daar snel doorheen. Het komt onoprecht over en het zal je geen waardevolle contacten opleveren. Stel open vragen. Pols naar hun bezigheden en interesses, zowel privé als professioneel. Toon interesse en vraag door, want zo komt de informatie waar jij wat aan hebt vanzelf op je af. Mensen die enthousiast zijn over hun professionele traject, zullen je daar graag alles over vertellen. Zo komen jullie van elkaar te weten waar jullie expertise ligt en hoe de een de ander eventueel van dienst kan zijn.
De contacten die kunnen leiden tot business stuur je best de dag erna een korte mail waarin je de meest relevante onderwerpen waarover jullie gesproken hebben nog even aanhaalt. Komt er een vervolg? Mooi zo. Komt er niets? Ook goed. Verwacht niet dat er meteen allerlei kansen in je schoot geworpen worden. Zo werkt netwerken niet. Denk aan de lange termijn. Misschien heb je op dit moment niets aan de informatie die je van een contactpersoon krijgt, maar later wel. Laat dit dan ook weten, met een bedankje erbij. Zo houd je het contact ‘warm’ en kan je later altijd de draad weer oppikken.

Zoals het met zo veel dingen des levens gaat: oefening baart kunst. Daag jezelf uit om vaker te netwerken en er beter in te worden. Voor heel wat bedrijven betekent het zelfs een breekpunt in een openstaande vacature wanneer je kan uitleggen dat je een goede netwerker bent die de spelregels kent!